Pages

14 Mart 2012 Çarşamba

Siz hiç çok değerli bir hediye verdiniz mi? : Kitap Bağışları 2





Merhaba yeniden,

Sürekli vurgularız ya hani, kitap oku, kitap okumak iyidir, kitap boş zamanlarda değil özel zamanlarda okunur vs. Ve bazen de yakınırız; çok pahalı, nasıl verelim o kadar parayı, senin kitapların ücretlerinden haberin var mı, o, şu , bu...
Öncelikle iyi haber, kitap fiyatlarında istikrarlı düşüşler var. Burada kitap ebatlarının değişmesi, kitapların daha rahat taşınır boyutlarda olması da önemli bir faktör tabii. Ama artık -belli başlı kitaplar hariç- bir çok kitabı uygun ücretlere karşılığı edinebiliyorsunuz. Ülkenin önemli bir bölümüne yayılmış olan kitap marketler de bunu daha da kolaylaştırıyor tabii.

Ama! Türkiye de öyle yerler var ki, kitap marketler olsa da imkanlar yok. Şehire kilometrelerce uzakta yer alan kasaba ve köylerde yaşayan -ezber tabirle, geleceğimiz olan- çocuklar bundan maddi manevi mahrum kalabiliyor. Sonra Van var. Yerle bir olmuş bir şehir. Eğitim batıya göre daha az uğradığı bir şehir. Okuma uğruna, bir şeyler öğrenebilme uğruna yanıp kavrulan çocuklar var bu ülkede.

Bakın dikkat edin. Onlar playstation istemiyor, son model notebook, ipad vs istemiyor. İstedikleri çok lüks bir şey onlara göre. Ama herkese göre de kolay ama çok değerli bir şey. Onlar kitap istiyor sizden. Ülkenin dört bir yanına dağılmış bu çocuklar, bu gençler, bir kelime daha, bir bilgi daha fazla öğrenebilmek için kitap istiyor.

Her yeni doğan bebek dünyanın kaderini bir kez daha değiştirirmiş. Her okunan yeni bir kitabında bu bağlamda bebekten ne farkı var? Özellikle okumayı sevenler iyi bilir. Yüzlerce sayfalık bir kitap okursunuz bir tek kelimesi, bir tek cümlesi 12'den vurur sizi. Belki hayatınızı değiştirir. Belki dünyaya bakışınız. O an olduğunuzla gelecekte olduğunuz arasında uçurumlar vardır belki de. Hal böyle olunca da o keyfi bir çok çocuğa da yaşatmak istemez misiniz? Belki onların hayatına da önemli bir faydanız olacak. Yüzlerini bir kez görmemiş olsanız da, isimlerini bilmeseniz de ve hatta hiçbir zaman öğrenemeyecek olsanız da.

İki organizasyondan bahsetmek istiyorum size. İlki ODTÜ KÖPRÜ. Hemen size önce twitter adreslerini vereyim. Aklınıza takılan bir soru olursa oradan ulaşın onlara. Buradan hesaplarına ulaşabilirsiniz. Takip edip, twitlerini de kendi listelerinize ulaştırmak dahi inanın büyük bir fayda sağlayacak. Bu da e-posta adresleri : odtu_kopru@hotmail.com Köprü, 2004 yılından bu yana kütüphane kuruyor. Yani engin tecrübeleri var. Bunlarda örnekleri: Adıyaman Pınarbaşı Kasaba Halk Kütüphanesi, Akyurt Cücük İÖO, Ankara Battalgazi İÖO, Haymana Yenice İÖO, Konya Kemal Altınkaya İÖO, Kırıkkale Büyükavşar İÖO, Kırşehir Kaman İÖO. Daha ne olsun? Ama ufukları da geniş vizyonları da.


Amaçları süreli. Yani 19 Mayıs da Kastamonu'ya bir kütüphane kurma telaşındalar. O yüzden elimizi çabuk tutmamız gerekiyor sanırım. Yok yok acelemiz var hem de çok acelemiz. 

Nasıl yardım yapabiliriz derseniz, Koordinatörleri Sn.Mustafa ÜNAL adına, Refika Aksoy Yurdu, 329.Oda, ODTÜ Yerleşkesi, 06800 adresine, başta 100 Temel Eser, Çocuk Kitapları, Türk ve Dünya Klasikleri, Test ve Sınav Kitapları olarak yardımlarınızı gönderebilirsiniz. 

İkinci organizasyonsa daha önce de bahsettiğim, bu uğurda gönül vermiş harika bir kuruluş. Tabii ki de "Kitap Ağacı" Onları yakından tanımak isterseniz gerek www.kitapagaci.org adresinden gerekse Bkz. Dikkat! Sosyal Sorumluluk İçerir yazından bilgi edinebilirsiniz. 
Bu işe gönül vermek ne demek çok güzel bir örneğini sergiliyorlar bize. Hem de oldukça interaktif bir siteleri var. Kitap arayanla bağışlayanı buluşturduklarından kara kara düşünmeyin ne olacak bu fazla kitaplar diye.

 Duyarlılığınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Çocuklar inanın buna çok sevinecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder