Pages

21 Şubat 2012 Salı

Otizm : Sizin Hatanız Değil !


Arkadaşlarımla bir yerde oturmuşuz. Yere bir kalem düştü. Eğildim almaya, benden önce biri davrandı. Hareketleri biraz garipti. Sallanıyordu sürekli. Odaklanamıyordu. Kalemi tutuyordu ama her an elinden düşecek gibiydi. Bana baktı. Gülümsedi. Konuşması tane tane dökülmüyordu belki ağzından ama aynen şunu söyledi : "Bakma benim böyle olduğuma ben her şeyi yapabilirim" Hayatın gerçekleri var ama bu dünyaya gelirken hiçbir şeyi seçme şansımız da hakkımız da yok. Her anne baba evladının sağlıklı doğmasını, sağlıklı büyümesini ve sağlıklı yaşamasını ister öyle değil mi? Ama öyle durumlar var ki, biz bu dünyaya gelirken ebeveynlerimizin dahi bazı şeyleri ne seçme şansı var ne de hakkı. Bugün ki yazım "Otizm" üzerine. 
Otizmin tanımını wikipedia da şöyle okuyoruz :   "Otizm üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır." Tohum Vakfı ise otizmi şöyle tanımlıyor : " Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlardan kaynaklandığı sanılmaktadır." 

Otizme neyin neden olduğuna dair ise günümüzde ne yazık ki net bir bilgi yok. Sinirsel etkilerden, kalıtımsal etkilerden ve hatta çevresel etkilerden meydana gelebileceğine dair çalışma ve tahminler var, ancak bundan ibaret. Ayrıca erkek çocuklarda görülme olasılığı kız çocuklara göre 3-4 kat daha fazla.

Hemen belirtelim ki, her şeyden önce otizm bir ruh hastalığı değildir. Ancak belirtiler ruhsal hastalıklara yakınlık ve parallelik göstermektedir. Otizmin ortaya çıkış evresinde ebeveynlerin biraz daha dikkatli olması gerektiği de vurgulanmaktadır. Çocuğun doğduğu andan itibaren üç yaşına kadar belli başlı hareket ve tepkileri dikkatle incelenmeli ve olası davranış bozukluklarında çocuk nörologuna yada çocuk ruh hastalıkları uzmanına mutlaka başvurulmalıdır. Peki bu davranış bozuklukları yada anormal süreçler neler olabilir? Tohum Vakfı, Otizmin muhtemel belirtilerini şu şekilde sıralıyor:

Otizmin belirtileri nelerdir?


Otizm, üç alanda sorunlarla kendini gösterir. Bu alanlar ve bu alanların her birinde gözlenebilecek belirtiler aşağıda yer almaktadır.


A. Sosyal İlişkilerde Güçlük

1. Başkalarıyla göz teması kurmakta zorlanmak

2. Arkadaşlık ilişkileri geliştirememek

3. Pek çok şeyi başkalarıyla birlikte değil de kendi başına yapmayı yeğlemek

4. Çevredeki kişilerin yaptıklarıyla ilgilenmemek; onlar kendisiyle ilgilendiğinde ise kayıtsız kalmak


B. İletişim Zorlukları

1. Dil ve konuşma gelişiminde akranlarının gerisinde olmak ya da hiç konuşmamak

2. Başkalarıyla sohbet başlatmada ve sürdürmede zorlanmak

3. Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz zamanlarda söylemek

4. Çevresinde bulunan aynı yaşlardaki çocukların oynadığı oyunlara ilgi göstermemek


C. İlgi ve Davranış Takıntıları

1. Bazı sıra dışı konulara karşı aşırı ilgi duymak; örneğin, asansörlerin nasıl çalıştığı

2. Günlük yaşamdaki düzen değişikliklerine katlanamamak; örneğin, eşyaların yerinin değişmesi

3. Sıra dışı beden hareketleri yapmak; örneğin, sallanmak ya da çırpınmak

4. Bazı nesnelerle sıra dışı hareketler yapmak; örneğin, nesneleri döndürmek ya da sıraya dizmek.

Ayrıca çocuğun ismi söylendiğinde bakmaması, parmağıyla işaret edememesi, sallanmak, çırpınmak gibi hareketleri varsa, yine bu belirtiler baş göstermiş olabilir.

Otizm de, "özel eğitim" ile çocuğun özel ve sosyal yaşantısı daha kolay bir hale getirilebiliyor. Aileler için yol haritaları, eğitim tür ve yöntemlerine buradan Tohum Vakfının web sitesinden ulaşabilirsiniz. 

Otizm, bu kadar özet bir konu değil tabii ki. Bu konuyla ilgili yazılarım mutlaka devam edecek. 

Peki sizler Otizm ile ilgili neler yapabilirsiniz? Her şeyden önce bu konuyla ilgili yürütülen en büyük kampanya olan "Otizmin Farkındayım, Onların Yanındayım" hareketine katılabilirsiniz. Bunun için bir kaç yol mevcut. En kolayı telefonlarınızdan TOHUM yazıp 5290 a göndermek. Ayrıca bağışlarda da bulunabilirsiniz. Ancak "Van için tek bir mesaj atabilir misiniz?" adlı yazımda da belirttiğim gibi, bazı insan değil insan benzeri olan suistimalciler yüzünden diğer bağış yöntemlerini www.tohumotizm.org.tr adresinden detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Her zaman dediğim gibi, bu hayatta hiçbir şeyin garantisi yok. Hele yarın bizim başımıza gelmeyeceğininse hiç! 

Unutmayın onlar "Otistik değil, Otizm hastası" Aşağıdaki video da gayet güzel anlatıyorlar kendilerini.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder