Pages

4 Ağustos 2013 Pazar

Bir şair, bir fedai ve bir lider: Semerkant




Yolları kesişen ve tarihe yön vermiş üç büyük ismin yollarının kesiştiği bir kitap Semerkant. Üçü de adına münhasır, üçü de kendi alanına damgasını vuran üç büyük isim. 

Öyle ki, biri hem şair, hem bilim adamı hem gök bilimci hem matematikçi. Kimine göre bir Allah dostu, kimine göreyse dinden uzak kendi kibrini yaratmış biri. İbni Sinanın varisi kimine göre, kimine göre ise salt bir şarap düşkünü: Nişapurlu Ömer Hayyam.

Bir diğeri ise, bilginlerin mütevazı üstadı. Sokratesin o muhteşem tezinin insan da vücut bulmuş hali. Herkese o meşhur sözün bir benzerini söylerken birikimi ile çevresini aydınlatan biri. Tek bildiğinin hiçbir şey bilmediği iddiasında, Selçuklunun maliyesini denetleyen bir müfettiş, küskünlüğünde bir kaleyi koca bir şehre çeviren, fedai yetiştiren ve asla kendilerine katil dedirtmeyen bir öğreti ustası. Beyinleri afyonla uyuşturan ve tüm eylemlerini masumlaştırma çabasında bir Alamut suikastçısı : Kum'lu Hasan Sabbah.

Ve bir vezirler veziri. Hükümdar dahil, herkesin sevdiği ama saygıda kusur etmemeye çalışılan bir lider. Bir yönetici. Bilimin, din kadar insan hayatının vazgeçilmezi olduğuna inanan bir devlet adamı. Güzel sanatların sadece göze değil, siyaset bilimine dahi hitap ettiğini düşünen bir usta. Yazdığı kitabın, Siyasetnamenin bugün dahi başucu eserleri arasında yer alan bir yazar : Tus'lu Nizamülmülk.
                                                                            

Ve muhteşem bir sentez ustası. İktisat ve sosyoloji eğitimi alan, gazetecilik yapan, memleketinde çıkan iç savaş sonucu Fransaya göçen ve yaşamını orada devam ettiren, Ortadoğu, Akdeniz, İran ve Anadolu ustası, değme tarihçilerden daha tarihçi, akıcı, heyecanlı ve vazgeçilmez üslubu ile Lübnan'lı Amin Maalouf.

Amin Maaoluf, Semerkant adlı başyapıtı ile, 1000 li yılların İranını, Anadolusunu, Ortadoğusunu inanılmaz üslubu ile anlatmakta. Eserinde, bir toplumun psikolojisini bireylerle özdeşleştirip, karakterlerde ustaca kişiselleştirdiği göe çarpıyor. Kitap tarih, siyaset bilimi teorilerine dayansa da yazarın hep bahsettiğimiz usta kalemi, en sıkıcı teoriyi bile roman tadında ve profesyonelce sunabiliyor. 

En kısa zamanda okuyabilmeniz dileğiyle.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder